Röytän toimijat aloittaa YT-neuvottelut

Iin Röytän toimijat ry ei enää vastaa Röytän huoltosopimuksesta, joten seuroja on nyt pyydettävä etsimään jäsenistölleen korvaavia touhuja omilta majoiltaan. On kuitenkin oletettavaa, että lukuisat jäsenet joudutaan toimittamaan Röyttää kiertävälle luontopolulle luonnon ihmeitä tähyilemään tai  vaihtoehtoisesti meren aaltoja kyntämään. Tukityöpaketteja Röytän toimijat ry ei valitettavasti pysty tarjoamaan kuin osalle jäsenistöä uimaportaiden asennuksen ja  Pidä saaristo siistinä- jätehuollon nimissä.

On tietysti aivan positiivinen asia, että veneilijät voivat nyt keskittyä harrastukseensa täysipainoisesti ilman huoltosopimuksen velvotteita ja pelkoa huussin tyhjennyksestä, mutta samalla jäytää huoli Röytän kohtalosta, sillä huoltosopimuksen sisältökään ei ole ennallaan.

Metsähallitus kilpailutti saaren huoltosopimuksen useamman saaren nipussa ja sisällöltään karsittuna yhteistyökumppaniaan ja vuokralaisiaan eli Iin Röytän toimijat ry:tä kuulematta. Niinpä IRT esitti turhaan tarjouskilpailun mitätöintiä ja huoltosopimus (tai sen tynkä) on nyt menetetty useiksi vuosiksi saaren ulkopuoliselle toimijalle.

Vajavaisen huoltosopimuksen meneminen saaren ulkopuoliselle toimijalle edesauttaa ränsistymistä ja talkoohengen häviämistä ja tulee väistämättä näkymään Röytässä, mikä on suuri menetys erityisesti nyt, kun Röyttä halutaan kytkeä osaksi Oulun seudun merellisiä matkailuhankkeita sekä ulkoilukohdeverkostoa. Ja juuri kun veneilijät ovat lisänneet saaren houkuttelevuutta palveluvarustuksen parantamishankkeellaan.

Iin Röytän toimijat ry eli entinen Röyttätoimikunta on olemassa vain Röyttää varten. Se on toiminut seurojen yhteisenä edustajana saarta koskevissa asioissa ja tehnyt vuosikymmenien ajan työtä saaren kehittämiseksi ja kunnossa pitämiseksi. Röyttä ei olisi sellainen keidas millaisena se nykyään tunnetaan ilman jatkuvaa talkootyötä: sähköistetyt laiturit, valaistus, uimaportaat, pöytäryhmät, grillit, jatkuva wc-huolto, satamakentän ja ruohikkoalueiden niitto, raivaus, pitkospuiden korjaukset, jätehuolto, kesäkeittiö, tiskauspaikka, elojuhlat jne. Työtunteja ei ole laskettu ja huoltosopimuksesta saatu korvaus on käytetty Röytän kehittämiseen kaikkien saaressa kävijöiden nautinnoksi.

Toivomme tietysti Röytän miljöön ja kaikkien kävijöiden viihtyvyyden kannalta, että huolemme on turha ja että tukityöllistettyjä riittää tuleviksikin kesiksi, sillä Metsähallituksen vuosittain Röyttään käyttämällä rahamäärällä ei ulkopuolinen toimija todellakaan tee saaressa muuta kuin tyhjentää huussit ja toimittaa kasan metrisiä halkoja. Pusikoituminen ja punkkijuhlat voivat alkaa!

Röytän toimijat ry kiittää uutteraa talkootalkkaripariskuntaa Mauria ja Soilea vuosikymmeniä kestäneestä saaren huolenpidosta!