Röytän sataman palveluvarustuksen parantaminen 2013-2015

Röytän sataman uutena maanmerkkinä hohtaa vuonna 2014  elokuun viimeisenä viikonloppuna valmistunut kesäkeittiö. Voi melkein sanoa, että tuossa Teemu Leppäsen suunnittelemassa kauniissa rakennuksessa kiteytyy seurojen välisen yhteistyön ja sinnikkään talkoohengen voima. Rauhaa henkivä, vielä nimetön kesäkeittiö, kutsukoon jatkossakin pöytiensä ääreen veneilijöitä kaikista seuroista ja seurojen ulkopuolelta niin kotimaasta kuin vierailta vesiltä jakamaan kokemuksiaan sekä nauttimaan upeasta maisemasta.

Hankkeemme työmäärä saattoi aluksi vaikuttaa ylitsepääsemättömältä, mutta onnistuneiden suurtalkoiden ja asialleen omistautuneen talkooryhmän uupumattoman työn tuloksena lähes kaikki on nyt valmista: kilpaa kesäkeittiön kanssa hohtaa pusikoiden varjosta vapautettu Riemuliiterin uusi katto ja satamakenttä on varustettu teräsgrilleillä sekä itse tehdyillä pöytäryhmillä. Uudet sähköpylväät ja valaisimet kestävät nyt pitkälle tulevaisuuteen ja Röyttä-Roopellakin on uusi maalipinta. Hieno leikkikenttä on tehty lasten iloksi ja löytyypä sieltä jumppalaite myös aikuisille.

Mistä kaikki alkoi?

Laituriparlamenteissa ja Röytän kehittämistä käsitelleissä tilaisuuksissa oli käynyt ilmi, että varustuksen kehittämiseen oli sekä tarvetta että intoa. Kymmenistä sähköistetyistä vierasvenepaikoista huolimatta satama-alueen varustus oli varsin askeettinen, eikä vastannut Röytän muuta tasoa monipuolisena veneilykohteena. Myös seurojen yhdessä omistaman Riemuliiterin katto kaipasi pikaista uusimista, jotta rakennus säilyisi käyttökuntoisena. Lisäksi vanhojen sähköpylväiden vaihtaminen oli vain ajan (ja rahan) kysymys.

Koska laiturikeskustelujen toinen ikuisuusaihe oli puolestaan naapurimaamme satamien kehittämiseen saadut EU-rahat, ryhdyttiin selvittämään löytyisikö sitä myös Röytän kehittämiseen. Kun kävi ilmi, että hanketukea olisi mahdollista saada, aloittivat Röytän kuusi veneilyseuraa investointihankkeen suunnittelun Iin Röytän toimijat ry:n nimissä. Innostuneina laskettiin, että pelkästään Riemuliiterin katon korjaaminen omin varoin maksaisi seuroille enemmän kuin koko palveluvarustuksen päivittäminen uudelle vuosikymmenelle hankerahoituksen turvin. Eihän sellaista tilaisuutta voinut jättää käyttämättä sillä oli selvää, että Röytän palveluvarustus ei parantuisi jos veneilijät eivät itse sitä paranna.

Suunnitelmat valmistuivat nopeasti, mutta hanketta viivästyttivät yli vuoden kestäneet neuvottelut sataman käyttöoikeussopimuksesta. Niinpä rahoittaja vaihtui Jomma ry:stä ELY-keskukseen ja hanketukipäätös saatiin vasta kesäkuussa 2013 kun rahoituskausi oli jo lähestymässä loppuaan..

Talkoot

Hankkeen vetäjät saivat pistää hihat heilumaan, jotta hanke saatiin käynnistymään nopeasti, sillä aikataulu oli tiukka ja kohteemme altis luonnon aiheuttamille viivästyksille. Vaadittiin jälleen kerran suunnittelua, tarjouspyyntöjä, tiedotusta ja paperisotaa sekä ankaraa talkooväen lobbausta ennen ensimmäisiäkään talkoita. Oli tullut aika näyttää, että me nuoremmatkin veneilijät osaamme puurtaa yhteisen hyvän eteen.

Hankkeen ensimmäiset yleiset talkoot kutsuttiin koolle elokuussa 2013. Yli kolmenkymmen henkilön voimin kannettiin rakennustarvikkeita lautalta, rakennettiin telineitä kattoremontin tekijöille ja raivattiin puustoa telineiden tieltä. Talkoita jatkettiin hiki virraten, mutta iloisella mielellä heti seuraavana viikonloppuna ja elokuun lopussa Riemuliiterin katto olikin sitten jo kattourakoitsijan toimesta uusittu.

Syksyn hyvä sää ja onnistuneet talkoot kannustivat viemään hanketta eteenpäin aiottua nopeammassa tahdissa. Jääkuljetukset unohdettiin ja vuokrasimme Anton -proomun, joka kuljetti saareen kaivinkoneen, sähköpylväät ja muuta järeämpää tarviketta. Työntäyteisen viikonlopun jälkeen kesäkeittiön perustukset oli tehty satamakenttää rumentaneita betoniarkkuja hyödyntäen ja uuden leikkikentän pohja oli kaivettu. Proomun lasti ja rakennustelineet purettiin ja varastoitiin odottamaan seuraavan kesän talkoita.

Suurtalkoot

Kesän 2014 talkoita suunniteltiin pitkin talvea ja heti helatorstaina suunnattiin pienellä, mutta tehokkaalla talkooporukalla Röyttään urakoimaan koko pitkäksi viikonlopuksi, jotta kaikki olisi valmista seuraavan viikonlopun suurtalkoita varten. Uuttera urakointi piti jännityksen kurissa, mutta järjestelyistä vastaavilla saattoi olla monenlaisia ajatuksia ja tuntemuksia ennen suurinta koitosta. Jättimäisten talkoiden toteutus saaressa vaati valtavasti koordinointia, jotta kaikki tarpeellinen muistettiin hankkia ja saatiin ajoissa lastattavaksi Antoniin, joka vielä viikkoa ennen talkoita oli kuivalla maalla matalan vedenkorkeuden vuoksi. Talkooväen masinointi oli luku sinänsä, mutta myös ruokahuolto vaati paljon työtä ja tekemistä kun kaikki juomavedestä lähtien oli tuotava veneellä.

Kun suurtalkoopäivä sitten koitti, vilisi satamakenttä kaikista seuroista tulleita ihmisiä, jotka iloisina ja intoa täynnä tarttuivat työhön. Työtä tehtiinkin sitten viikonlopun aikana aivan tolkuttomasti. Uudet valaisin- ja sähkötolpat pystytettiin ja kytkettiin. Kesäkeittiön hirsirunko kuljetettiin Antonista satamakentälle ja rakennettiin harjakorkeuteen saakka. Sähkökaapeli kaivettiin kesäkeittiöön. Kattopaneelit sekä listat kyllästettiin ja otsalaudat maalattiin. Valtava puutavaramäärä siirrettiin ja peiteltiin kentälle: mm. lattia- ja terassilaudat sekä uusien pöytäryhmien tarvikkeet. Riemuliiteriin varastoitiin loput rakennustarvikkeet ja hirvittävän painavat leikkikentän välineet. Myös Röyttä-Roopea rapattiin sekä maalattiin ja talkooväelle lohisoppaa keitettiin. Lukemattomat ovat ne työvaiheet mitä on tehty sekä kesäkeittiö- että sähkötolppatyömaalla, ennen kuin mitään on pystytetty. Kaiken kaikkiaan Röytässä koettu talkoohenki ja yhdessä tekemisen meininki oli tuona viikonloppuna ennen näkemätöntä myös sellaisten mielestä, jotka Röytän touhuissa ovat olleet mukana jo aikojen alusta.

Valmiiksi saattaminen

70 henkeä teki näyttävää jälkeä, mutta suurtalkoiden jälkeen oli vielä runsaasti työtä tehtävänä. Asialleen omistautunut pieni talkooporukka jatkoi rakennustöitä sitkeästi jokaisena viikonloppuna ja kesälomillaan vaihtelevin vahvistuksin. Seniorit tietysti urakoivat niin arkena kuin viikonloppuna sillä eihän sitä pelkällä ”nuorisoporukalla” olisi tästä suoriuduttukaan. Heinäkuussa työt hidastuivat ja taukosivat parin viikon ajaksi veneilyreissujen ja todella kovien helteiden ajaksi. Elojuhlien ajaksi raivattiin sekä kesäkeittiö että Riemuliiteri ja juhlistettiin ikimuistoista talkookesää. Venetsialaisviikonloppuna saatettiin todeta kesäkeittiön olevan sähköasennuksia ja siivouksia vaille valmis.

Talkoissa oli mahtavaa mistä kiitos kaikille! Useimpien takit ovat tyhjentymisen sijaan täynnä hyvää mieltä ja onnistumisen iloa. Paljon on hankkeelle annettu, mutta vielä enemmän on saatu. Näistä talkoista riittää tarinaa useammaksikin kaudeksi. Ollaan ylpeitä ja nautitaan työmme tuloksista! Perämeren komein kesäkeittiö on tehty!

Avajaiset

Röytän kesä pyörähti juhlavin menoin käyntiin kun venekansa kokoontui myrskyjä uhmaten kesäkeittiön avajaisiin ja ely-hankkeen päättäjäisiin. Säiden haltija oli puolellamme tälläkin kertaa ja antoi tuulen levätä juhlapäivänä. Aurinkokin nähtiin.

Kunniavieraiksi saapuivat veneilijöiden lisäksi ELY-keskuksen maaseudun kehittämisryhmän päällikkö Tiina Suutari, Iin kunnanjohtaja Ari Alatossava ja Metsähallituksen edustajana puistonjohtaja Saara Airaksinen. Kunniavieraaksi ja juhlapuheen pitäjäksi saimme kansanedustaja Mirja Vehkaperän, joka saapui paikalle perheineen. Myös seurojen kommodorit olivat paikalla, mutta aikataulun kirittäessä unohtui ikuistaa tällainen harvinainen tapahtuma. Myös yhteistyötahomme Honkamajoilta ja Lappsetilta olivat paikalla.

Röytän toimijoiden pitkäaikainen puheenjohtaja Pentti Auranaho piti avajaispuheen. Kuulimme Röytän ”virkistyskäyttöhistorian” etapeista ja siitä kuinka aina tarvitaan ihmisiä, joilla on hipin intoa ja insinöörin kykyä tehdä hieman hullujakin asioita valmiiksi. Kunniavieraat toivat myös tervehdyksensä ja kiittelivät puheissa hankettamme.party

Arja Ollilla herkisti juhlayleisön trumpettisoolollaan ja juhlisti nauhan leikkausta fanfaarilla. Haukiputaan Mieskuoro lauloi komeasti ja juhlatunnelmaa viritti juontaja Hannu Hämälä.
Riemuliiterissä tarjottiin lohikeittoa ja täytekakkua. riemuliiterissä
Röytän kesäkeittiö on otettu innolla käyttöön. Myös kansainvälisiä vieraita on käynyt mm. Hollannista, Ruotsista, Saksasta, Iso-Britanniasta ja Tanskasta.